Peygamberler-Tarihi--Hz. İshak

Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--



Hz. İshak, İbrahim (a.s)'in Hz. Sâre'den doğan ikinci oğludur. Filistin civarında yaşamıştır. Sam ve Filistin halklarına gönderilen peygamberlerdendir.


İbrâhim aleyhisselâm, Nemrûd'un ateşinden kurtulduktan sonra, Bâbil'den Hicret ederek, kendisine inananlar ve eşi Sâre Hâtun'la birlikte Mısır'a gitti. Oradan da Filistin ve Sam bölgesine geçti. Sâre Hâtun'un gençliğinde çocuğu olmamıştı. Hz. İbrâhim, oğlu İsmâil ve onun annesi Hâcer Hâtun'u Mekke'ye bıraktıktan sonra, Sam diyârına döndü. Allah, yaşlılığında Sâre Hâtun'a bir oğul vereceğini, Cebrâil aracılığıyla müjdeledi.


İshak, azgınlıkları nedeniyle Allah'ın Lût kavmini helâk ettiği yıl doğdu. Sam diyârında büyüdü, annesi ve babası ile birlikte Mekke'ye gitti. Kâbe'yi ziyâret edip, ağabeyi Hz. İsmâil ile görüştükten sonra, Filistin'e döndüler. Burada babasına ve annesine hizmet etti. Her yıl hac döneminde Mekke'ye gitti.


Sam ve Filistin halklarına peygamber olarak görevlendirildi. Babası Hz. İbrâhim'in dinini yaymaya devam etti. Halkına Allah'ın yasaklarını ve emirlerini bildirdi. Altmış yaşında iken, İys ve Yâkûb adlarında iki oğlu oldu. İys, amcası Hz. İsmâil'in kızıyla evlendi, soyu bereketli olup, kısa zamanda çoğaldı. Diger oğlu Yâkûb aleyhisselâm'a da peygamberlik verildi. Oğullarından ve torunlarından peygamberler geldi. Bir ismi de İsrâil olan Hz. Yâkûb'un soyundan gelenlere sonraları ''İsrâiloğulları'' denildi.

Hayatının sonlarına doğru gözleri (görmesi) zayıflayan İshâk aleyhisselâm, 120 yıl (ya da daha çok) yaşadıktan sonra, Filistin'de Hakka kavuştu. Filistin'de Halilürrahmân denilen yerde annesinin ve babasının da gömülü olduğu mağarada defnedildi. Yüz ve endam açısından, ahlâk ve yasayış bakımından babası Hz. İbrâhim'e çok benzeyen İshâk aleyhisselâm, Kur'ân'da ilim sâhibi peygamberlerden biri olarak anılır.


Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--

Stumble Upon Toolbar

Hiç yorum yok:

Cep Telefonunuza İçerik Ekleyin: