Peygamberler-Tarihi-- "Yaradılış"ın Sanata Yansımaları

Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--





İnsanoğlu, kendi cinsinin ilk yaradılışını her zaman ilginç bir konu olarak görmüştür. Ayrıca, erkek ile kadının biribirine karşı ilgileri, sevgi, güzellik, baştan çıkarma, cinsellik ve aşk kavramlarının başlangıcı gibi yan konuları nedeniyle, yaradılış öyküleri çeşitlendirilmiş, yayılmış ve sanat eserlerinin de vazgeçilmez temalarından biri olmuştur.

İslam dininde resim ve heykelin yasaklanmış olmasına rağmen, Hz. Adem, Havva ve yaradılış konusu, diğer dinlerin de konularından biri olduğu için, bu konunun özellikle resim sanatına yansıması kaçınılmaz olmuştur. Rönesans döneminde yapılan "Adem ile Havva" tablolarının etkileyiciliği karşısında, daha sonra da aynı konuda resimler yapılmaya devam etmiştir.

Her toplumdaki sanatçılar tarafından ele alınan bu konu, ister Adem ile Havva resimleri densin, ister Adam and Eve pictures ya da Adam et Eve tabloları densin, genellikle kutsal kitaplarda anlatılan betimlemelere sadık kalınarak işlenmiştir. Bu resimlerin ana unsurları, her zaman çıplak Adem ve Havva, bir ağaç, elma, yılan, incir yaprağı, şeytan ve masum/mistik bir kompozisyondan ibarettir. Buradaki unsurlardan, yılan dışındaki hepsi, islâm kaynakları tarafından kabul edilir, ama yılanın durumu farklıdır. Bazen yılan-başlı bir kadın olarak da görülen bu son unsur, islam dışı bazı kaynaklarda yer alan, “Lilith”dir.

Burada örneklerini vereceğimiz bu tablolara, "Hz. Adem ve yaradılış konusunun, insanoğlunun zihninde nasıl canlandırıldığının" görsel örnekleri gözüyle bakmanızı rica ediyoruz. Zaten ana çıkış noktasını "ilk peygamber"den alan sanat eserlerine başka bir gözle bakmanın mümkün olmadığını düşünüyoruz. (http://peygambertarihi.blogspot.com/)

Adem ile Havva Resimleri:






Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--

Stumble Upon Toolbar

Hiç yorum yok:

Cep Telefonunuza İçerik Ekleyin: