Peygamberler-Tarihi--Hz. İsmail

Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--


Hz. İbrahim'in büyük oğludur. İsmail aleyhisselam, Şam diyarında (Filistin, Suriye) doğdu. Babası Hz. İbrahim, Allahü Tealâ'nın emretmesi ile henüz küçük bir çocuk olan İsmail'i, annesi Hacer Hatun'la birlikte Mekke'ye götürdü. Yanlarına bir miktar yiyecek ve su koyarak, şimdiki Kâbe'nin bulunduğu yerde bırakıp, tek başına Şam'a döndü.



Zemzem Suyu (Kuyusu)


Bir rivayete göre, Hz. İbrahim eşi Hacer Hatun'u çocuğuyla birlikte orada bırakınca, eşi ona: "Bizi kime bırakıyorsun? Burda bize kim bakacak ?" diye sordu. Hz. İbrahim: "Ben sizi Allah'a bırakıyorum" diye cevap verdi. Hacer Hatun da: "Tamam o zaman, artık gidebilirsin" dedi . Hz. İbrahim'in gidişinden sonra, Hacer Hatun çocuğuna su verebilmek için Safa ile Merve arasında yedi kez koşuşturduysa da, su bulamadı. O zaman ayaklarını vurduğu yerden Zemzem suyu çıktı.


Hz. İsmail'in Kurban Edilmesi


Hz. İbrahim bir gece uykusunda, Yüce Allah'ın vahyi olan bir rüya gördü. Vahiyde, ona oğlu İsmail'i kurban etmesi emredilmişti. İbrahim bu emir üzerine, henüz 12 yaşında olan oğlu İsmail'i, Mekke'de Sebir dağının eteğindeki ıssız bir yere götürdü. Allah'ın rızası için oğlunu kurban etmeye hazırlandı. İsmail de: "Babacığım, aldığın emri yerine getir. İnşallah beni sabredenlerden bulursun" diyordu. Bu, Allah yolunda fedâkarlığın en yüksek bir işareti idi . Ama, Allahü Teâlâ emrine uymasının ödülü olarak, ona bir koç gönderdi. Böylece oğlu İsmail kurban edilmekten kurtulmuş oldu. Biz müslümanlar, Kurban bayramını bu olay nedeniyle uygulamaktayız.


İsmail aleyhisselamın peygamberliği



Hacer Hatun çocuğu ile birlikte şimdiki Kâbe'nin olduğu yerde yaşarken, Yemen tarafından gelen Cürhüm kabilesi, Mekke'nin olduğu yere yerleşmişlerdi. Hz. İsmail gençlik çağına gelince, Cürhümlülerden iki defa kız alarak evlendi. Bundan sonra yeniden Mekke'ye gelen babası Hz. İbrahim ile birlikte, Kâbe-i Muazzama'yı inşâ ettiler ve ilk hac ibadetini gerçekleştirdiler.



İsmail aleyhisselam Yemen kabilelerine (Cürhüm) ve “Amalika" adında eski bir kavme peygamber olarak görevlendirildi. Babası Hz. İbrahim'e gönderilen dinin hükümlerini insanlara bildirdi ve bu çağrısı 50 sene sürdü. Ancak maalesef pek az kişi ona inandı. Kardeşi İshak aleyhisselamı yanına çağırıp, kızının onun oğlu İlyas'la evlendirilmesi hakkında vasiyetlerde bulundu. Babası Hz. İbrahim'in vefatından 40 yıl sonra, 133 ya da 137 yaşında iken Mekke'de vefat etti. Rivayete göre Mescid-i Haram'da Kabe-i Muazzama'nın kuzey duvarı önündeki Hatim adlı yere defn edildi.


Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--

Stumble Upon Toolbar

Hiç yorum yok:

Cep Telefonunuza İçerik Ekleyin: