Peygamberler-Tarihi--Hz. İbrahim

Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--


Yaklaşık olarak M.Ö. 2000'li yılların başında yaşamıştır. Üç semâvî dinin ve bu dinlerin peygamberlerinin atası olarak kabul edilen peygamberdir. Doğduğu yer ve yaşadığı yerlerle ilgili olarak, üç dinin kutsal kitaplarında ve din âlimlerinin verdiği bilgilerde farklılıklar vardır. İslâmî kaynaklara göre Hz. İbrahim, Harran'da (bugünkü Şanlıurfa) doğmuş, sonra babası ile birlikte Babil'e (bugünkü Filistin topraklarına) gitmiştir.

Kur'an-ı Kerim'e göre Hz. İbrahim, Hz. Nuh'un milletindendir. İnananların babası ve Allah (cc) dostudur. O'nun emirlerine uymuştur. Oğlu ile birlikte Kâbe'yi inşa etmesi, kendisinin Müslüman olduğunun delili olarak kabul edilir. Çünkü Musevilikte ve Hıristiyanlıkta Kâbe kavramı yoktur.

Putperest bir toplumda, puta tapanlar arasında yaşamış olduğu halde, hiçbir zaman putlara tapmadı. O tek bir tanrısal gücün varlığına inanıyordu. Kur'an-ı Kerim'de adı en çok geçen peygamberdir. Hadis-i Şerif'lerde de sıkça anılır. Kur'an'da, putları nasıl kırdığı ve bu yüzden putperestler tarafından ateşe atıldığı halde yanmadığı anlatılır.

Hz. İbrahim, ateşe atılma olayının ardından, putperestlerin yaşadığı bölgeden ayrılır, eşi Sâre, yeğeni Lût ve diğer adamlarıyla birlikte, önce Harran'a, oradan Ürdün ve Mısır'a gider, daha sonra da Filistin'e geçer.

Hz. İbrahim, ilerlemiş yaşına rağmen çocuğu olmayınca, Allah'a(cc) yalvarır, sâlih bir çocuk ister. Bir oğlu dünyaya gelir, adını İsmail koyar. İsmail koşabilecek çağa geldiğinde, onu kurban etmesi gerektiği bildirilir. Bu bir imtihandır. Allah'a (cc) inanıyorsa oğlunu kurban edecektir. İsmail'i kurban etmeye hazırlanır. İmtihanı başarmıştır. Kurban edeceği sırada, oğlu yerine gönderilen koçu kurban eder. Ayrıca, bütün insanlar tarafından ebediyyen anılmak üzere ödüllendirilir.

Kur'an-ı Kerim'de, Hz. İbrahim'in yaşamından bölümler anlatılmış olduğu halde, ölümü hakkında bilgi yoktur. İslâm âlimlerinin yazdığı kitaplarda belirtildiğine göre ölüm meleği, çok yaşlı bir kişi görünümünde geldiğinde, Hz. İbrahim ona yemek ikram eder. Meleğin, yemek yemeğe bile gücü yoktur. Hz. İbrahim ona yaşını sorar. Kendisinden iki yaş büyük olduğunu öğrenir. Bunun üzerine onun durumuna düşmemek için, Allah'tan canını almasını diler. Bu isteği kabul edilir. Ebedî âleme intikal ettiğinde, kimi kaynaklara göre 175, kimilerine göre de 200 yaşındadır.


Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--Peygamberler-Tarihi--

Stumble Upon Toolbar

Hiç yorum yok:

Cep Telefonunuza İçerik Ekleyin: